Pesten is een probleem dat scholen in heel Nederland blijft uitdagen. Elk jaar, tijdens de Week tegen Pesten, organiseert Stichting School & Veiligheid een campagne om bewustwording te creëren en pestgedrag tegen te gaan. Dit jaar is het thema ‘Denk ff na! Als het om geklets gaat’. Dit blog, geschreven door het Kenniscentrum Omgaan met Pesten en Semko, duikt dieper in het belang van deze week en biedt waardevolle hulpmiddelen om pesten te voorkomen en sociale veiligheid te versterken. Daarnaast staan we stil bij het belang van vroegtijdig signaleren en pesten effectief aanpakken.
Week tegen Pesten 2024: ‘Denk ff na! Als het om geklets gaat’
Het thema van dit jaar benadrukt de impact van roddels en onwaarheden. Het vertellen van verhalen over anderen kan onschuldig lijken, maar kan ook omslaan naar pestgedrag. Dit thema spoort kinderen en jongeren aan om na te denken over hun woorden en de mogelijke gevolgen daarvan.
Het gaat vooral mis als verhalen worden doorverteld, anderen er dingen bij verzinnen en ze ook online worden gedeeld. Iemand wordt de dupe van dit verhaal en de groep daaromheen bouwt spanning op. Een volgende keer gaat het verhaal misschien over jou. De sociale veiligheid neemt af.
Er wordt vaak gemakkelijk gedacht over opkomen voor een ander of het doen van een melding over pesten. Dit is echter helemaal niet makkelijk. Hoe ouder het kind, hoe meer groepsdruk er vaak wordt ervaren. Bewust nadenken en een keuze maken om een verhaal een halt toe te roepen en niet mee te praten of online door te delen, vraagt om sterk staan.
Vanuit Semko en het Kenniscentrum Omgaan met Pesten willen kinderen en de volwassenen om hen heen ondersteunen bij het maken van deze keuze. Dat wordt gemakkelijker als je deze keuze samen met een ander maakt. Samen sta je immers sterker dan alleen.
Iedereen binnen een groep, van leerlingen tot leraren, heeft invloed op de sfeer en de omgang met elkaar. Het bewustzijn van je eigen rol en verantwoordelijkheid is cruciaal om een respectvolle en positieve omgeving te creëren.
De week tegen het pesten is van 23 tot en met 27 september en vind plaats binnen de Gouden Weken. Een belangrijke periode om te investeren in positieve groepsdynamiek.
10 Tips voor een Succesvolle Week tegen Pesten
- Werk Samen in een Projectgroep: Zoals het Afrikaanse spreekwoord luidt: “If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together.” Door samen te werken als team kun je een gerichter en krachtiger plan van aanpak ontwikkelen.
- Focus op het Thema: Onderzoek welk gedrag verbeterd moet worden en gebruik herkenbare voorbeelden en activiteiten om het thema te presenteren.
- Kies Activiteiten die bij het Thema Passen: Zorg voor een organisatiebrede aanpak en betrek ouders zodat ze thuis verder kunnen praten over het onderwerp.
- Maak de Week Zichtbaar: Gebruik posters en aankondigingen om iedereen binnen de organisatie bewust te maken van de Week tegen Pesten.
- Betrek Kinderen en Jongeren: Laat leerlingen meedenken en activiteiten begeleiden. Hun betrokkenheid kan leiden tot een grotere impact.
- Creatieve Opening: Begin de week met een betekenisvolle activiteit die duidelijk maakt waarom de Week tegen Pesten belangrijk is.
- Varieer in Activiteiten en Reflectie: Gebruik diverse werkvormen en reflectiemomenten om inzichten en motivatie te stimuleren.
- Sterke Afsluiting: Eindig de week met een activiteit die duidelijk maakt dat de strijd tegen pesten doorgaat.
- Nazorg en Follow-up: Plan momenten om terug te komen op de Week tegen Pesten en zorg voor doorlopende aandacht voor sociale veiligheid.
- Informeer over Hulp: Zorg ervoor dat iedereen weet waar ze terecht kunnen voor hulp bij pestgedrag.
Toolkit ‘Ik denk me sterk’
Een krachtig hulpmiddel om pesten aan te pakken en sociale veiligheid te bevorderen is de Toolkit ‘Ik denk me sterk’. Dit spel helpt kinderen en jongeren niet-helpende gedachten te herkennen en om te zetten in positieve, helpende gedachten. Door het spel regelmatig te spelen, leren de deelnemers voor zichzelf en anderen op te komen. Het spel bevordert empathie en begrip, wat bijdraagt aan een inclusieve en veilige groepssfeer.
Inhoud van de Toolkit
De Toolkit bestaat uit 100 spelkaarten, waaronder:
- 65 Associatie & helpende gedachten kaarten
- 10 Helpende gedachte starters kaarten
- 20 Uitlokkaarten
- 5 Stapstenen (Gebeurtenis, Gedachten, Gevoelens, Gedrag, Gevolg)
De Toolkit ‘Ik denk me Sterk’ is gebaseerd op de vijf G’s van de rationeel-emotieve therapie: Gebeurtenis, Gedachten, Gevoel, Gedrag en Gevolg. Deze aanpak helpt kinderen en jongeren om gebeurtenissen beter te verwerken en positiever te reageren.
Wil je meer weten over de Toolkit of deze aanschaffen? Bezoek dan de website van Semko voor meer informatie. Deze Toolkit is geschikt voor scholen maar ook voor coaches.
Gratis lespakket en ouderbijdrage Week tegen Pesten
Wil je de Toolkit combineren met werk- en spelvormen in de Week tegen Pesten?
Vraag dan het gratis lespakket aan.
Nieuw dit jaar is
de ouderbijlage ‘Kletsen aan de keukentafel’ en ‘Babbels op de bank’. Uit onderzoek blijkt dat het helpt wanneer professionals, vrijwilligers en ouders/verzorgers op één lijn zitten als het over pesten gaat. Verspreid jij deze ook? Samen sta je Sterk en geef je een duidelijk signaal af dat je pesten niet goedkeurt.
Vraag het lespakket en de ouderbijdrage aan
Samen naar een Pestvrije School
De Week tegen Pesten biedt een unieke kans om als school, sportvereniging of andere organisatie samen te werken aan een veilige en respectvolle omgeving. Met de juiste voorbereiding, betrokkenheid van alle partijen en behulp van tools zoals ‘Ik denk me Sterk’, kunnen we samen werken aan een toekomst waarin waarin we pesten zo snel mogelijk een halt toe roepen.
Laten we deze Week tegen Pesten gebruiken om echte verandering teweeg te brengen en ervoor te zorgen dat elk kind zich veilig en gewaardeerd voelt. Samen staan we sterk tegen pesten!