Hoe het begon … In 2009/2010 organiseerde Mirelle Valentijn het project ‘door jongeren voor jongeren’ in opdracht van Stichting omgaan met pesten. Binnen dit project kregen jongeren de kans om hun maatschappelijke stage te voldoen. Zij volgden workshops en verdiepten zich in de Sta Sterk methodiek van de stichting. Tot slot benutten zij hun creativiteit in het vertalen van de ervaringen van kinderen en jongeren naar beeld. Tijdens het werken aan de vierde druk in 2022 maakten opnieuw kinderen en jongeren deel uit van het creatieve team.

Eva licht toe het zo leuk te vinden om creatief bezig te zijn.

“Het voelt goed om mij in te zetten en op deze manier iets aan pesten te doen, want ik ben tegen pesten. De stage was erg leuk, vooral omdat onze illustraties echt worden gebruikt. Ik weet nu zeker dat ik een creatieve opleiding wil gaan kiezen na het VMBO”.

Steffi zegt zoveel geleerd te hebben over kinderen en hoe ze met elkaar om kunnen gaan. Zij bracht veel voorbeelden in van pestgedrag dat zij om zich heen waarneemt.

‘Soms is het zo lastig om er iets aan te doen en weet je niet precies hoe. Nu heb ik daar ideeën voor. En ik vond deze stage ook erg gezellig.’

Eveline legt uit dat zij zelf gepest is en dus weet hoe naar dat is.

‘Ik vind deze stage fijn, omdat ik mijn eigen ideeën kwijt kan. Pesten kan niet en voor jezelf opkomen is heel belangrijk. Pesten moet je bestrijden, want het komt overal voor’ laat Eveline weten.

De illustraties door jongeren voor jongeren liggen dicht bij de belevingswereld van de spelers. Doordat de illustraties gemaakt zijn door jongeren zelf, hebben de illustraties een puur karakter. Op een groot deel van de kaarten is zichtbaar dat deze zijn ontstaan uit de handen van jonge mensen. Dat maakt dat spelers van alle leeftijden extra nieuwsgierig zijn en open staan om te ontdekken wat een gekozen kaart over hen zelf of de ander zegt.

De ‘pure’ illustratie roept vragen op bij de speler zoals:

  • “Wat zou de tekenaar hebben bedoeld met dit beeld?
  • “Wat zie ik hierin?”
  • “Waar doet dit mij aan denken”

Waar een professioneel vormgever, tekenaar of illustrator vaak toewerkt naar het vertalen van een concrete opdracht naar beeld, hebben deze jongeren vanuit vrijheid mogen illustreren. Daardoor nodigen de ‘pure’ kaarten er nog meer toe uit op de illustratie te associëren.

de kracht van Associatiekaarten

Met de helpende gedachte & associatiekaarten van de Toolkit ‘Ik denk me Sterk’ kun spelers uitnodigen dieperliggende motieven en ervaringen delen. Via het delen n.a.v. een gekozen kaart zijn spelers meer verbonden met zichzelf en kunnen zij ‘zonder nadenken’ zeggen wat te binnen schiet. Door spelenderwijs in gesprek te gaan over de associatiekaarten geef je de spelers de kans om meer te weten te komen over onderbewuste thema’s, gedachten, gevoelens en gedrag. Dat kan bijdragen aan inzichten, bijvoorbeeld in een niet helpend gedachtepatroon.

In plaatjes of symbolen denken kunnen we allemaal. Op een dag interpreteren we de hele dag plaatjes die we tegenkomen. Vaak merken we dat niet op. Bij deze interpretatie spelen persoonlijke ervaringen een grote rol, daardoor ontstaat de associatie. Door de spelers bewust te maken hoe zij plaatjes interpreteren, kun je deze ook beïnvloeden.

Iedereen deelt

Vaak zie je dat in een groep sprekers en zwijgers ontstaan. Door spelenderwijs in gesprek te gaan aan de hand van een associatiekaart spreken alle spelers. Zij laten meer van zichzelf zien en horen. Daardoor ontstaat een open gesprek en vaak ook verbinding. Er is een grotere bereidheid om te luisteren naar de ander.

De helpende gedachte & associatiekaarten kun je inzetten voor:

  • Kennismaken
  • Check in
  • Gesprekstarters
  • Situatie in beeld brengen
  • Brainstormen

Bestel de Toolkit ‘Ik denk me Sterk’ via de webshop van Semmie

Kijk op de downloadpagina voor meer informatie, werkvormen, werkbladen en producten om je te ondersteunen bij het inzetten van de associatiekaarten van het spel.

TIP! In inspirerende online en fysieke workshops en trainingen kun je nog meer manieren ontdekken om met de Toolkit ‘Ik denk me Sterk’ te werken.

Over Mirelle Valentijn

Mirelle Valentijn is bedenker en ontwikkelaar van de Toolkit ‘Ik denk me Sterk’, eigenaar van Kenniscentrum Omgaan met Pesten
en Praktijk voor Levensgeluk en werkzaam als docent en trainer sociale veiligheid.