Het spel is gebaseerd op de werking van de vijf g’s. Deze ’vijf G’s’ zijn een uitwerking van de rationeel emotieve therapie, waarvan in onderzoek is aangetoond dat deze werkt.

De 5 G’s zijn: Gebeurtenis, Gedachten, Gevoel, Gedrag en Gevolg. Er gebeurt iets. Daar heb je gedachten over. Door deze gedachten voel je je goed of minder goed. En daardoor doe of zeg je iets of juist niet. We denken vaak dat het de gebeurtenis is die ons een bepaald gevoel geeft. Het zijn juist de gedachten die wij hebben, die ons dat gevoel geven. Je kunt je op verschillende manieren gedragen. Daarna zullen anderen iets terugzeggen of doen of juist niet. Ook denk je daarna vaak na over jezelf.

Gebeurtenis, Gedachten, Gevoel, Gedrag en Gevolg hebben altijd met elkaar te maken.

G1: Gebeurtenis -> Wat gebeurt er?

G2: Gedachte -> Wat denk je? Helpende of niet helpende gedachten?

G3: Gevoel -> Wat voel je? Wat merk je op in je lichaam?

G4: Gedrag -> Wat doe of zeg je? Of juist niet?

G5: Gevolg -> Hoe reageren anderen op jou? Hoe denk je over jezelf?

In het spel vind je stapstenen van de vijf G’s. Je kunt op verschillende manieren werken met de stapstenen:

  • Gebruik ze om de basis van de 4/5 G’s uit te leggen en leg ze tijdens je toelichting steen voor steen neer (op tafel, de grond).
  • Schrijf de G’s uit op post it memo’s die je plakt op de stapstenen of maak gebruik van een bord (flip-over, whiteboard, digitaal of krijt bord). Zet de helpende gedachte starters en associatie & helpende gedachten kaarten in om op helpende gedachten te komen.

TIP! In online en fysieke workshops en trainingen kun je nog meer manieren ontdekken om met de stapstenen te werken.

Vaak zijn je gedachten steeds hetzelfde voor jou in verschillende lastige situaties en daardoor ook je gevoel en gedrag. Met de Toolkit ‘Ik denk me Sterk’ leren spelers niet helpende gedachten herkennen en omzetten in helpende gedachten. Wanneer zij het spel vaker spelen, zullen zij positiever gaan denken en gemakkelijker voor zichzelf en een ander opkomen. De helpende gedachten doen een beroep op het toepassen van gedrag, dat past bij de vijf thema’s in het spel.

Toolkit ‘Ik denk me Sterk’

Bestel de Toolkit ‘Ik denk me Sterk’ via de webshop van Semmie

Kijk op de downloadpagina voor meer informatie, werkvormen, werkbladen en producten om je te ondersteunen bij het inzetten van de associatiekaarten van het spel.

Sta Sterk trainer

Sta Sterk trainers werken o.a. met het versterken van gedachtekracht als zij kinderen en jongeren ondersteunen in de ontwikkeling van zelfvertrouwen, weerbaarheid en het omgaan met pesten. Zij werken met de Sta Sterk methodiek. Wil jij dat ook? Word ook verschilmaker.
Klik hier voor meer informatie over de opleiding.

Op www.omgaanmetpesten.nl vind je meer informatie over de verschillende trainingen voor kinderen en jongeren en workshops voor ouders en professionals die Sta Sterk trainers kunnen geven bij jou op school, de kinderopvang, (sport)vereniging of in de organisatie.